Molendag op 11 mei: “Hoe word je molenaar?”

De molenaars in de Hoeksche Waard zijn op zoek naar nieuwe molenaars. Naast alle andere bezoekers die in het algemeen belangstelling hebben voor het reilen en zeilen van de molens, zijn dit jaar vooral bezoekers welkom die interesse hebben in de opleiding tot molenaar. Op alle 12 molens in deze gemeente kunnen zij op 11 mei uitgebreid informatie krijgen over de opleiding tot molenaar en hoe leuk en nuttig dat wel is.
Ab Mulder, molenaar van de korenmolen Windlust in Westmaas, over het molenaarsvak: “Het is niet alleen een uitermate leuke hobby. Maar als vrijwillige molenaars houden we met elkaar dit culturele erfgoed in stand. Voor de Hoeksche Waard kan dit betekenen dat de molenaar met een poldermolen water uit de polder uitslaat of dat er op een korenmolen op ambachtelijke wijze tarwe gemalen wordt tot volkorenmeel of pannenkoekenmeel. Naast het draaien en malen is voorlichting aan bezoekers en scholen natuurlijk van belang.”
Mulder: “Het is erg belangrijk dat er niet alleen nu, maar ook in de toekomst, voldoende aanwas is van nieuwe molenaars. Als jeugdlid van het Gilde van Vrijwillige molenaars kan je al op de leeftijd van 14 jaar op een molen terecht voor instructie. De opleiding duurt gemiddeld zo’n 2 jaar, afhankelijk van de interesse en het aantal draaiuren dat de leerling maakt. Na de opleiding wordt een landelijk examen afgelegd en kan je je ook “mulder” of molenaar noemen. Het is een fantastische bezigheid voor zowel vrouwen als mannen. En mijn ervaring is dat voorbijgangers, bezoekers en dorpsgenoten alleen maar vrolijk worden als ze de wieken zien draaien.”
“De bezoekers kunnen, onder leiding van een molenaar, op 11 mei desgewenst ook zelf aan de slag door b.v. een zeil voor te leggen, wat te kruien (de molen op de wind te zetten) of een kijkje in de kap te nemen, waarbij de molen natuurlijk stil gezet wordt. Wij zien u die dag graag op één van onze molens.”