’t Vliegend Hert kan weer draaien en malen!
Op woensdag 21 augustus jl. is korenmolen t Vliegend Hert te ’s-Gravendeel op een feestelijke wijze weer in gebruik genomen. In maart 2022 is de molen stil gezet nadat een onderzoek uitwees dat er gebreken waren geconstateerd bij de lassen en de constructie van het plaatmateriaal van de roeden.
De molen is toen stil gezet en het bestuur is hard aan het werk gegaan om subsidies aan te vragen en fondsen te benaderen om de benodigde € 245.000 bijeen te krijgen.
Voorzien van Dekkersysteem
Jan Booden, voorzitter van de Stichting Molens Hoeksche Waard die 10 molens in eigendom en beheer heeft, kon een ruim 50 aanwezigen welkom heten bij deze ingebruikneming. Hij noemde in zijn openingswoord de subsidieverstrekkers en de fondsen die een bijdrage hebben gegeven.
Hij toonde zich verheugd dat het ook mogelijk was gebleken om de roeden weer van het Dekker-systeem te voorzien. Dit is een voorziening aan de molenwieken waardoor de wieken bij geringe windvang toch kunnen draaien, zodat er ook gemalen kan worden.
“’t Vliegend Hert is één van de 15 molens in ons land waarvan de wieken met dit systeem zijn uitgerust. We zijn er dan ook trots op dat we in staat waren dit systeem weer bij de nieuwe roeden in te voren”, aldus Jan Booden.
Verder staat hij stil bij het vele werk dat door vrijwilligers is verzet. Mede daardoor is Stichting Molens Hoeksche Waard erin geslaagd de molen weer operationeel te krijgen.
Veel waardering
Hierna geeft hij het woord aan wethouder drs. Harry van Waveren die tot begin deze zomer wethouder van Erfgoed was waaronder de molens vallen. De afgelopen 5,5 jaar is op een heel plezierige manier met de heer Van Waveren samengewerkt.
Dat liet hij ook blijken, want hij heeft grote waardering voor het vele werk dat door vrijwilligers van de Stichting Molens Hoeksche Waard wordt verricht om de molens te laten draaien en in die situaties waar mogelijk te laten malen.
Daarom wordt een stukje historie van het oude ambacht van de molenaar in deze tijd ook de praktijk zichtbaar.
Daarom heeft hij de subsidie die de gemeente Hoeksche Waard jaarlijks aan de Stichting geeft om daarmee de jaarlijkse exploitatiekosten, w.o. de verzekeringspremies van de molens, tebetalen, met veel genoegen toegekend.
Hij weet als geen ander dat het bestuur van de Stichting Molens Hoeksche Waard dit geld op een zeer verantwoorde wijze besteedt ten behoeve van het behoud van dit stukje cultureel erfgoed in de Hoeksche Waard.
Daarna kreeg Bets van Heesen de gelegenheid om de tijdslijn in de molen te onthullen en ging wethouder Van Waveren met de molenaar Floris van Hoogstraaten de vang lichten. Anders gezegd: de rem eraf halen zodat de wieken kunnen draaien.
Vrienden van ’t Vliegend Hert
De ruimte voor de molen was gevuld met enkele kraampjes die met de molens te maken hebben. Eén er van was een kraam waarbij men zich kon opgeven om Vriend te worden van ’t Vliegend Hert.
Gelet op het succes in andere dorpen en in 2023 in Maasdam, wil men ook in ’s-Gravendeel een Vrienden van ’t Vliegend Hert oprichten. Voor minimaal € 10,00 is kan men vriend zijn en daarmee kunnen inwoners van het dorp ’s-Gravendeel ook eraan meewerken dat hun molen voor de toekomst in stand kan blijven.
Dank en waardering
Na iedereen bedankt te hebben die eraan hebben meegewerkt om ’t Vliegend Hert weer in oude glorie te herstellen, wijst Jan Booden op de verantwoordelijkheid van het bestuur van de Stichting Molens Hoeksche Waard om samen met de molenaars die aan deze molens verbonden zijn, ervoor te zorgen dat de molens kunnen draaien en malen.
In het bijzonder bedankt hij wethouder Van Waveren voor het feit dat die een luisterend oor had voor de zaken die vanuit het periodiek overleg met de wethouder regelmatig aan de orde kwamen.
’s-Gravendeel, dat die dag in het kader van de jaarlijkse feestweek op de gebruikelijke wijze feest vierde, is een mooi en ambachtelijk monument rijker, want vanaf nu kan korenmolen ’t Vliegend Hert weer draaien en malen.